Doorgaan naar inhoud
Hond bang in auto? Deze tips helpen!

Hond bang in auto? Deze tips helpen!

Een hond die bang is in de auto is vaak erg onrustig en kan gaan zitten hijgen, rillen, piepen, blaffen, kwijlen etc. Het is in dat geval heel belangrijk dat je je hond laat inzien dat reizen ook leuk kan zijn. Dit kun je doen door het autorijden stapje voor stapje te trainen: 

Stappenplan voor als je hond bang is in de auto

  1. Laat je hond eerst rustig in huis wennen aan de reisbench of gordel. Bij de bench kan het helpen om het favoriete dekentje en speeltje erin te leggen. Laat de hond rustig op onderzoek uit gaan. Gaat dat goed en wil de hond er graag in, oefen dan ook met het deurtje dicht en bouw de tijd rustig op. 
  2. Als stap 1 goed gaat, kun je dit oefenen in de auto. Begin met 5 minuten, als dat goed gaat 10 minuten en oefen dat vervolgens 4 dagen achter elkaar. Zo went je hond aan het in de auto zitten. Zorg dat de auto een fijne plek is en maak het leuk met iets lekkers of een speeltje. 
  3. Als je hond rustig en ontspannen is in de auto, kun je de hond aan het geluid van de auto laten wennen. Doe dit eerst buiten de auto. Is je hond ontspannen bij het geluid, dan kun je je hond in de auto zetten. Laat de auto een tijdje lopen maar ga nog nergens heen. Zorg ook nu weer voor speeltjes en lekkers en beloon je hond als deze rustig blijft. 
  4. De volgende stap is om een kort stukje te rijden met een leuke eindbestemming. Kies een plek dichtbij die je hond erg leuk vindt, zoals een park of hondenuitlaatveld. Dit zorgt ervoor dat je hond leert dat autorijden iets leuks oplevert. Als je je hond alleen maar met de auto meeneemt naar de dierenarts of een pension verklaart dat wellicht waarom de hond bang is in de auto. 
  5. Gaan de korte, leuke ritjes goed, dan kun je dit verder uitbouwen en langere stukken rijden met je hond.

Als je hond op een bepaald punt tekenen van stress begint te laten zien, ga dan terug naar de vorige stap en probeer het weer rustig op te bouwen. Overhaast het niet!

Wat kun je nog meer doen om je hond gerust te stellen in de auto

Naast het trainen met je hond zijn er ook producten die je hond kunnen helpen zich meer op het gemak te voelen in de auto. Beaphar CaniComfort® bevat een kopie van het moederferomoon en dit zorgt voor een instinctief geruststellende boodschap, ook bij volwassen honden. Het helpt honden zich veilig en meer op het gemak te voelen. Doordat het stress en angst verminderd, kan het een hond die bang is in de auto ook helpen om zich meer ontspannen te voelen tijdens een autorit. CaniComfort kan daardoor ook heel goed ter ondersteuning gebruikt worden bij het stappenplan hierboven.

Beaphar CaniComfort® Spray is ideaal voor gebruik in de auto, in de reisbench, op het dekentje of de reisgordel van je hond. De spray is effectief voor 5 uur en ideaal voor een bezoek aan de dierenarts of een langere rit. Je gebruikt de spray 15 minuten voor je de hond in de auto gaat vervoeren. CaniComfort is ook verkrijgbaar in een Spot on mocht je opzoek zijn naar een product met langere werkingsduur. 

Lukt het ondanks bovenstaande tips toch niet om je hond van de angst af te helpen en rustiger te krijgen in de auto? Raadpleeg dan een gedragsdeskundige voor verder advies. Die kan de specifieke situatie van jouw hond bekijken en daar de training/behandeling op aan passen. 

Volgend artikel Een konijn tam maken, hoe doe je dat?