Skip to content
Vuurwerk-angst? Zo stel je jouw hond en kat gerust

Vuurwerk-angst? Zo stel je jouw hond en kat gerust

Vuurwerkangst? Zo stel je jouw hond en kat gerust.

Vuurwerkangst komt vaak voor bij honden en katten. Je huisdier kan zich door de knallen en flitsen van vuurwerk angstig en onveilig voelen. Ook de drukte rond de feestdagen kan voor spanningen zorgen. Dit kan zich uitten in ongewenst gedrag zoals miauwen/janken, verstoppen, vernielen, binnen plassen etc. Natuurlijk wil je jouw hond of kat graag helpen, maar hoe pak je dat het beste aan?

5 tips bij vuurwerkangst hond en kat

Vuurwerkangst tip 1: Geef je huisdier de ruimte om zelf een fijn plekje in huis op te zoeken. Als je huisdier het gevoel heeft opgesloten te zitten of niet weg te kunnen zorgt dat vaak voor meer stress. Maak het aangenaam en zorg dat het normale veilige plekje waar je huisdier graag ligt (bijv. de mand of de bench) bereikbaar is. Zoekt je huisdier een ander plekje op dan is dat ook goed. Blijkbaar voelt je huisdier zich daar op dat moment het prettigst.

Vuurwerkangst tip 2: Vuurwerkangst kan komen door zowel de knallen als de lichtflitsen van vuurwerk. Zorg dat ramen en deuren goed dicht zijn zodat er minder geluid binnen komt. Het effect van de lichtflitsen kun je verminderen door gordijnen te sluiten en lampen aan te doen in de ruimte waar je huisdier verblijft. Door radio of TV aan te zetten kun je voor extra afleiding zorgen.

Vuurwerkangst tip 3: Heb je een jonge hond en schrikt deze van een knal? Dan kun je op dat moment het beste doen alsof er niks aan de hand is. Laat je hond op een ander moment gecontroleerd aan geluiden wennen. Heb je een volwassen hond die angstig is na een knal roep deze dan bij je, geef een zit commando en beloon voor het zitten. De hond mag gerust bij je blijven maar gedraag je verder zoals je anders ook zou doen. Zoekt je kat je op laat deze dan bij je liggen en geef gerust af en toe een aai. Kortom: je huisdier niet negeren, maar ook niet overdreven troosten. Hou het normaal.

Vuurwerkangst tip 4: Een stapel dozen voor je kat, een gevuld speeltje voor je hond... Kun je iets bedenken waar je jouw huisdier langdurig mee bezig kunt houden? Geef het dan als afleiding. Door je huisdier bezig te houden heeft deze minder aandacht voor de knallen en flitsen. Laat je hond op oudjaarsdag lang uit zodat deze 's avonds moe en minder alert is.

Vuurwerkangst tip 5: Mocht je huisdier onverhoopt weglopen, wordt het door de chip makkelijker om je huisdier terug te vinden. Let op dat de gegevens geregistreerd en up-to-date zijn bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren; www.ndg.nl

Producten die hond en kat helpen bij vuurwerkangst

Naast de tips zijn er ook producten die je hond of kat kunnen helpen bij vuurwerkangst. Ze kalmeren je huisdier zonder te versuffen en halen de scherpe randjes van de angst af.

Beaphar CatComfort en CaniComfort

Deze producten bevatten feromonen, stofjes die door honden en katten gebruikt worden om met soortgenoten te communiceren. Zo helpt het moederferomoon bijvoorbeeld om pups of kittens zich veilig en op het gemak te laten voelen. Ook wanneer dieren volwassen zijn. Beaphar CatComfort producten (voor katten) en CaniComfort producten (voor honden) zorgen voor een geruststellend en vertrouwd gevoel en kunnen zo je hond of kat helpen bij vuurwerkangst. De producten zijn verkrijgbaar in een spot on, verdamper en spray. Kijk op de Beaphar CaniComfort of Beaphar CatComfort pagina voor meer informatie.

No Stress

De Beaphar No Stress lijn bevat producten op basis van natuurlijke extracten zoals lavendel en valeriaan. Deze extracten komen langzaam vrij en hebben een kalmerend effect op honden en katten. Deze producten zijn verkrijgbaar in halsband, spot on, verdamper, tabletten en spray. Kijk op de No Stress pagina voor meer informatie.

De producten kunnen evt. ook gecombineerd worden. Dus een CatComfort of CaniComfort spot-on mag bijv. op oudjaarsavond ook nog gecombineerd worden met No Stress tabletten.

Next article Hond bang in auto? Deze tips helpen!