Doorgaan naar inhoud
Een konijn tam maken, hoe doe je dat? - Onlinedierenwereld

Een konijn tam maken, hoe doe je dat?

Konijnen zijn echt enorm leuke en intelligente huisdieren. Je kunt ze van alles leren en jullie kunnen samen heel veel plezier beleven. Dan is een goede band met je konijn belangrijk. 

Als je jouw konijn net ophaalt zal hij aan jou en wellicht zelfs aan mensen in het algemeen moeten wennen. Bij honden en katten is socialisatie in het nest heel gewoon. Bij konijnen wordt dat niet altijd gedaan. Wij geven je de tips om een band op te bouwen met je konijn en hoe je dus jouw konijn tam kunt maken. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je aan de slag gaat om je konijn tam te maken, is het goed om eerst even de voorbereiding te checken. Met deze basisregels voelt jouw konijn zich een stuk beter op zijn gemak. Dit helpt enorm om je konijn tam te maken want een gestrest konijn vertoont eerder gedragsproblemen. Met deze basisregels maak je een goede start:

  • Houd je konijn niet alleen
    Konijnen zijn groepsdieren en willen een maatje. In hun eentje voelen zij zich niet op hun gemak. Meteen een goede reden voor een extra huisdier.
     
  • Gezondheidscheck
    Je konijn is lastiger tam te maken als hij zich niet lekker voelt. Een goede gezondheidscheck is dus verstandig. Ook als je konijn gedragsproblemen zoals agressie, bijten of onzindelijkheid vertoont is het van belang een medische oorzaak uit te sluiten. Als je denkt dat het te stressvol is voor je konijn om direct een gezondheidscheck te doen, kun je dat natuurlijk ook doen nadat je hem hiervoor getraind hebt.
     
  • Huisvesting
    Jouw konijn moet een fijne plek hebben om te wonen. Dat begint met een goed hok. Het hok moet groot genoeg zijn dat hij er languit in kan liggen. Tevens heeft een konijn lichaamsbeweging nodig dus een ren is noodzakelijk. Ook moet je konijn zich kunnen verstoppen als hij daar behoefte aan heeft. Dus zorg ook voor een schuilmogelijkheid. Ook een schuilmogelijkheid is belangrijk als je een konijn tam wilt maken.

    De locatie van het hok is ook belangrijk. Zorg voor een rustige plaats waar weinig onverwachte dingen gebeuren. Dus rennende kinderen, ballen die voorbij vliegen of andere huisdieren die ineens voorbij het hok lopen zijn niet wenselijk. En hoe lastig het (vooral voor kinderen) ook is. Laat je konijn de eerste 2-3 dagen in zijn nieuwe hok met rust. Hij heeft echt even tijd nodig om te wennen. 

    Een klein hokje om je konijn tam te maken is ongeschikt. Je konijn doet het dan niet uit vrije wil en zal zodra hij ook maar een beetje de mogelijkheid heeft van je weg gaan. Je veroorzaakt hier eerder angst en stress mee dan dat je je konijn echt tam maakt. 
     
  • Oorsprong
    Verdiep je in de achtergrond van je konijn. Hoe is het karakter, kan de fokker daar iets over vertellen? Of als het een volwassen konijn is wat is de geschiedenis? Is er aan socialisatie gedaan en zo ja hoe en wat is er aan gedaan? Al deze informatie helpt jou enorm in het begrijpen van de reactie van je konijn. Bekijk ook zijn leeftijd, de puberteit van een konijn is tussen de 6 maanden en 1 jaar in die periode kunnen ze soms wat opstandig zijn. 
     
  • Ondersteunende producten
    Er zijn producten die je konijn extra op zijn gemak kunnen stellen. Beaphar RabbitComfort® bevat een kopie van feromonen die de voedster ook afgeeft tijdens het zogen om haar jongen gerust te stellen. Dit helpt ook volwassen konijnen enorm als zij in nieuwe of stressvolle situaties terecht komen.  
Vorig artikel Hond bang in auto? Deze tips helpen!
Volgend artikel Zelf lekkernij voor vogels verzamelen: (on)kruid en insecten